Beste betrokkene van de Grote Wiede,

Gisteren (16 januari) ontvingen wij een extra nieuwsbrief van de Federatie Landbouw en Zorg.

Daarin worden we meegenomen in de zorgen en de maatregelen om een dreigende MKZ uitbraak te willen voorkomen. We nemen jullie ook mee:

Beste zorgboeren,

Opgelet, er is een dreiging van Mond- en Klauwzeer (MKZ). Voor sommige mensen in de sector is dit iets van lang geleden en voor sommigen een groot trauma. In 2001 was er een grote uitbraak van MKZ. We herinneren de beelden nog levendig: zieke en dode dieren, geruimde bedrijven, spanningen tussen ondernemers en overheden, angst en boosheid. Sommigen schieten vandaag de dag nog steeds vol als je erover begint.

En los van die emoties, was het ook echt wel spannend voor de economische basis van bedrijven die bezoekers ontvangen, waaronder zorgboerderijen. Op dit moment is het nog niet zo ver als in 2001, maar we moeten echt alert zijn.

Wij staan in nauw contact met andere sectoren in de landbouw en landbouwbedrijven die bezoekers ontvangen. LTO is hierin onze partner en heeft op basis van wat we nu weten over de ziekte en de dreiging (inclusief de adviezen van de Rijksgezondheidsdienst) een handreiking opgesteld. Met deze adviezen kunnen we samen de verspreiding van MKZ en de risico’s hopelijk zoveel mogelijk voorkomen.

Veel sterkte in de komende tijd. Laten we hopen dat de schade voor dier, bedrijven en cliënten beperkt blijft en het gevaar snel voorbij trekt.

Maarten Fischer, directeur Federatie Landbouw en Zorg’

De Grote Wiede

De Grote Wiede reageert hierop door vanaf vanochtend elke week een half uur met een vaste groep collega’s overleg te voeren. Er is een app-groep waarin de laatste informatie met elkaar wordt gedeeld en zo nodig meteen besloten kan worden voor verdere opschaling.

Altijd is er de afweging tussen de impact voor de hulpboer en de solidariteit in de sector. We zijn erg afhankelijk van elkaar en we vragen iedereen om niet vanuit angst en boosheid, maar vanuit samenwerken en vertrouwen met de maatregelen om te gaan.

We hopen hiermee de verdere uitbraak te kunnen minimaliseren en betrekken jullie bij eventueel nieuwe ontwikkelingen die van belang zijn voor de Grote Wiede.

Bij vragen of andere inbreng ontvangen we graag je mail via info@degrotewiede.nl

Team de Grote Wiede

 

‘Wat te doen?

Het advies geldt voor alle MKZ-gevoelige dieren, dit zijn alle evenhoevige dieren, zoals rundvee, varkens, schapen, geiten etc. Bij schapen en geiten verloopt de ziekte meestal vrij mild. Bij rundvee en varkens kunnen de gevolgen veel ernstiger zijn.

De ziekte begint in en rond de bek en aan de klauwen. Dieren hebben koorts, maken een zieke indruk, eten minder en vertonen blaren, onder andere op de rand van huid en klauw in de tussenklauwspleet, en op de tong en in de mond.

Bij runderen daalt de melkproductie sterk en de dieren gaan kwijlen. Besmette volwassen dieren zullen in het algemeen niet sterven aan de ziekte, maar bij jonge dieren komen soms sterftepercentages voor van 100%.’

Advies aan zorgboerderijen met deze dieren

  • Er wordt geadviseerd om fysieke bijeenkomsten van zorgboeren en educatieboeren met MKZ-gevoelige dieren e.d. om te zetten in online-bijeenkomsten of tot nader order uit te stellen.
  • Plaats ontsmettingsbakken en was de handen met water en zeep.

Richtlijnen voor zorgboerderijen: voorkom verspreiding van MKZ

Om de verspreiding van Mond- en Klauwzeer (MKZ) te voorkomen, is het belangrijk om extra maatregelen te nemen. Hieronder staan een aantal adviezen:

  • Hou de zorgactiviteiten gescheiden van de dieren -> dit is voor veel hulpboeren nogal ingrijpend. We kiezen voor een iets mildere aanpak: namelijk zo min mogelijk. We zullen deze maatregel meteen opschalen wanneer nodig.
  • Het moet voor publiek bij voorkeur onmogelijk zijn om bij de dieren te komen. Ook de parkeerplaats voor auto’s van bezoekers en/of deelnemers valt hieronder. -> de Grote Wiede plaatst een lint tussen de voor en achterkant van het erf en een informatiebord erbij.
  • Het is belangrijk dat medewerkers, vrijwilligers en hulpboeren niet ook op andere bedrijven komen waar MKZ-gevoelige dieren verblijven. Wanneer iemand woonachtig is op een agrarisch bedrijf met MKZ-gevoelige dieren, dient er in goed overleg tussen besloten te worden of het verstandig is of diegene nog op de zorgboerderij komt.

Wanneer diegene wel komt, is het belangrijk dat hij/ zij voorafgaand aan het bezoek niet thuis bij de dieren is geweest, gedoucht is en schone kleding en schoenen aan heeft.

  • Gebruik het principe van een “schone weg” en een “vuile weg”. -> de Grote Wiede plaatst een lint tussen de voor en achterkant van het erf met een ‘in’ en ‘uit’ route en ontsmettingsbakken voor de schoenen.
  • Het maakt niet uit of het gaat om hobbydieren of productiedieren. De dierenafdelingen met MKZ-gevoelige dieren moeten zoveel mogelijk worden geïsoleerd. -> dit is voor veel hulpboeren nogal ingrijpend. We kiezen voor een iets mildere aanpak: namelijk zo min mogelijk in contact. We zullen deze maatregel meteen opschalen wanneer nodig.

Achtergrond verspreiding virus

Het virus verspreid zich minder door de lucht.

Eerder door direct en indirect contact. Zoals via:

  • Transportmiddelen,
  • Personen,
  • Strooisel,
  • Voer en melk uit risicogebieden,
  • Sperma en embryo’s uit risicogebieden,
  • Mest aanvoer,
  • Ongedierte,
  • Het scheiden van dieren helpt om verspreiding tegen te gaan.

Blauwtong en MKZ heeft veel overeenkomende symptomen. Belangrijke symptomen van blauwtong die zich onderscheid van MKZ, zijn de opgezwollen lippen en poten. Ook verspreid Blauwtong zich veel minder snel dan MKZ.

Voor vragen en overige informatie kun je mailen (info@degrotewiede.nl) of direct bellen naar 0341 256 199.